Pre- en postnatale kinesitherapie

Wat is prenatale kine?

Prenatale kinesitherapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie die zich helemaal focust op zwangere vrouwen.

Zo kan je je tijdens je zwangerschap optimaal voorbereiden op de bevalling. Via verschillende ademhalingsoefeningen en spieroefeningen leer je je ontspannen en je spieren te verstevigen.

Er wordt eveneens aandacht besteed aan het behouden van een goede conditie tijdens je zwangerschap. Onder invloed van bepaalde hormonen kunnen de spieren in je lichaam verzwakken en kunnen banden en ligamenten uitrekken. Door te blijven bewegen kunnen verschillende klachten en ongemakken voorkomen worden.

Prenatale kine: wanneer?

Vanaf 20 weken zwangerschap is prenatale kine mogelijk.

Enkele thema’s die tijdens de kinesitherapiesessies aan bod kunnen komen, zijn:

  • Behandelen bekkeninstabiliteit en bekkenproblemen
  • Rugklachten verminderen
  • Voorbereiden op de bevalling
  • Aanleren van een goede ademhaling via ademhalingsoefeningen
  • bekkenbodemspier oefeningen
  • Verstevigen van de buikspieren
  • Aanleren van een goede perstechniek

Wat doet een zwangerschapskinesist?

Veel vrouwen ervaren na hun bevalling stressincontinentie of kunnen hun plas moeilijk inhouden bij inspanningen, niezen of lachen. Door je bekkenbodemspieren te trainen, kunnen deze klachten vermeden worden.

Ook ademhalingsoefeningen zijn heel belangrijk om zo ontspannen mogelijk te bevallen. Dankzij een goede ademhaling is het eenvoudiger om adrenalineopstoten tijdens je weeën zoveel mogelijk te beperken.

Verder bereidt een zwangerschapskinesist je uitstekend voor op de bevalling. Door te weten wat er gebeurt, en wat het normale verloop van een bevalling is, zal je met een geruster hart kunnen bevallen.

Prenatale oefeningen

Tijdens prenatale kinesitherapie zal je kinesist je enkele oefeningen speciaal op jouw maat aanleren. Deze oefeningen kan je eenvoudig thuis verderzetten. Zo bereid je je lichaam optimaal voor op de grote dag!

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is postnatale kine?

Een zwangerschap en bevalling kunnen je lichaam stevig belasten. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan het opnieuw verstevigen van je spieren. Een kinesist gespecialiseerd in postnatale kine kan je helpen om de spieren in en rond je bekken opnieuw in topvorm te brengen zodat je weer tegen de dagelijkse activiteiten aan kan.

Postnatale kinesitherapie heeft als doel om je herstel te bevorderen, je te helpen om je oude kracht te herwinnen en je voor te bereiden op het “mama zijn”. Dank zij een professionele aanpak kunnen kleine en grotere klachten zoals lage rugpijn, nekpijn, schouderpijn, pijnlijke buispieren, vochtophoping of oedeem, enz. verholpen worden.

Via specifieke postnatale oefeningen wordt er bovendien stevig gewerkt aan bekkenbodemreëducatie. Zo worden klachten als ongewild urineverlies en/of prolaps na de zwangerschap doeltreffend aangepakt.

Ook wanneer je geen specifieke klachten hebt, kan je bij een postnatale kinesitherapeut terecht. Door te revalideren en trainen, geef je jouw lichaam de tijd en kans om zich te herstellen van de grote impact van de zwangerschap en bevalling.

Postnatale kine: wanneer?

Wanneer start je nu best met postnatale kinesitherapie? Na een natuurlijke bevalling kan je het best 4 à 5 weken na de geboorte van je kind met postnatale kinesitherapie starten. Is je baby via een keizersnede ter wereld gekomen? Dan is starten 6 à 7 weken na de bevalling aangeraden. Wacht tot je lichaam er klaar voor is.

Postnatale kinesitherapie focust voornamelijk op:

  • Het intensief trainen van de bekkenbodemspieren, spannen en lossen wanneer het nodig is.
  • Het versterken van de buikspieren
  • Het opbouwen van je kracht en conditie
  • Behandelen van stressincontinentie via oefeningen
  • Herstellen van de stabiliteit van het lichaam zodat dagelijkse activiteiten en sporten kunnen worden hervat, corestability
  • Behandelen van klachten na de zwangerschap zoals lage rugpijn, nekpijn, vermoeide spieren, enz.
  • Werken aan een correcte lichaamshouding